Polyester wordt gemaakt door een diol en dicarbonzuur te mengen. Door middel van condensatie wordt er een stof voor kleding of materiaal voor kunstwerken van gemaakt. Ook wordt het bijvoorbeeld gebruikt voor de statiegeldflessen ook wel PET flessen genoemd. PET is de afkorting voor Polyethyleentereftalaat wat ontstaat uit glycol(diol) en tereftaalzuur(dicarbonzuur). Vaak wordt het gesmolten en laten de makers het vaak uitharden.
Bij kleding zie je vaak dat er korrels in een spinmachine gesmolten worden en deze vormen ze dan tot filamenten. Sommige producenten kiezen ervoor om dit tot vezels te hakken en te combineren met andere stoffen zoals katoen. In de meeste gevallen zie je een percentage van deze twee stoffen op kleding, handdoeken en andere textielproducten te staan. Ook kan het versterkt worden met glasvezel waarna het vele malen steviger wordt en dit zie je dan terug in een kunstwerk of een boot. Het is een stof die je voor veel toepassingen kunt gebruiken.
De voordelen van polyester kleding
De stof polyester is vaak goedkoop te produceren waardoor het in veel kledingstukken gebruikt wordt. Het is een ademende stof waardoor het voor de meeste mensen fijn aanvoelt. Daarnaast neemt het ook nog eens vocht op waardoor de kleding goed kan ademen. Ook is het een kleurvast materiaal waardoor je tijdens het zonnen of wassen niet bang hoeft te zijn dat het zijn kleur gaat verliezen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het percentage wat er in de kleding zit.
Vaak zie je dat dit gecombineerd wordt met katoen. Je kunt dit in het labeltje zien. Tevens is het nagenoeg kreukvrij waardoor strijken een overbodige taak wordt. Als je het heel veel hebt gedragen dan kun je het strijken, maar dit is niet bij iedere wasbeurt nodig. Ook hoef je het niet te drogen in een droger. In de meeste gevallen kun je het binnen of buiten gewoon laten drogen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de temperatuur, wind en weersomstandigheden.
Wat is de reden dat deze stof veel gebruikt wordt?
De stof polyester op zich is niet moeilijk om te produceren. Maar niet alleen omdat het makkelijk te maken is wordt het veel gebruikt. Je ziet bij textiel vaak een hoog percentage hiervan omdat het kleurvast en kreukvrij is. Daarnaast wordt het voor heel veel toepassingen gebruikt waardoor er dus ook meer geproduceerd wordt. Het is een stof die oneindig gemaakt kan worden met verschillende technieken. Hierdoor merk je dat ook in de portemonnee want massa is kassa.
Vaak zie je bij het hoogwaardige spul dat het een extra glans heeft. Dit kost net een beetje meer, maar is het dubbel en dwars waard. Bij de duurdere merken maken ze daarnaast gebruik van andere printtechnieken waardoor het nog fijner aanvoelt of meer kleur uitstraalt. Tevens is het materiaal te recyclen en weer te gebruiken voor het maken van nieuwe kleding. Dit maakt het dan ook een duurzaam alternatief vergeleken met katoen.
De nadelen van polyester kleding
Kleding gemaakt van polyester kan niet goed tegen hoge temperaturen. Je voelt dit tijdens het dragen wel dat het dan minder fijn zit. Daarnaast merk je dat ook wanneer je deze kleding in de droger doet. Het is daarom verstandig om het altijd aan de lijn te hangen wanneer je het uit de wasmachine haalt. Ook moet je het met enige regelmaat wassen. Deze kleding neemt vocht op dus ook de nare geuren van bijvoorbeeld zweet. Echter is dit niet erg want je kunt het heel vaak wassen en toch blijft het zijn kleur behouden. Helaas wordt het ook nog steeds vaak van olie gemaakt wat natuurlijk slecht is voor het milieu. Dat wordt wel gecompenseerd doordat je de kleding weer kunt recyclen.
In welke vormen kun je polyester krijgen?
Polyester wordt ook wel eens vergeleken met PET. Dit is een techniek die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het recyclen van de lege flessen. Het is een materiaal wat je dus weer opnieuw kunt smelten en vervolgens maak je hier dan weer een nieuw product van. Daarnaast hoef je de kleding niet weg te gooien, want het blijft kleurvast en is dus weer te gebruiken voor een nieuw kledingstuk. Je kunt de oude kleding doneren, maar je kunt er zelf ook weer nieuwe kleding van maken. Het is een veelzijdige stof die je in verschillende vormen met andere materialen kunt mengen. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een fleece trui kunt maken in combinatie met katoen. Echter kun je ook glanzende kleding maken van het hoogwaardige spul. Naast kleding zie je ook dat het vaak gebruikt wordt bij gordijnen.
De verbeteringen in de wereld van polyester stoffen
In de afgelopen jaren zien we de kwaliteit en mogelijkheden van polyester verbeteren. Zo zie je dat er met speciale printtechnieken een glanzende stof van gemaakt kan worden. Na de jaren 90 hebben we gezien dat het glanzend spul afnam in populariteit, maar inmiddels is het weer in de mode aan het komen. Ook zie je dat bedrijven de glans weglaten en er een steviger stuk textiel van maken. Echter wil stevig niet zeggen dat het zwaarder aanvoelt, want het moet natuurlijk altijd lekker licht aanvoelen. Bij de budgetketens zie je vaak nog het oude polyester, maar de grotere merken zijn vandaag de dag overgestapt naar hoogwaardige kwaliteit. Het beste kun je de kleding wassen op maximaal 40 graden zodat het kreukvrij blijft. Op deze manier hoef je niet meer elke keer te strijken wat weer veel scheelt op de energierekening.
Hoe wordt het gemaakt en is het duurzaam?
Polyester wordt vaak gemaakt van olie. Het is dus in dat opzicht niet helemaal duurzaam. Echter als de kleding op de juiste manier ingezameld zou worden door fabrikanten dan kan het wel duurzamer worden. Het is een stof die je namelijk kunt recyclen en opnieuw kunt gebruiken voor het maken van nieuwe kleding. Je zult zien dat de kleuren gewoon nog hetzelfde zijn als toen hij nieuw in de winkel lag. Veel mensen dragen het kledingstuk maar enkele keren waardoor het zonde is om weg te gooien. Ook is de levensduur van synthetische stoffen vele malen hoger. Vaak kun je enkele jaren een polyester shirt dragen, maar dit gaat niet met een katoenen shirt. Doordat het zo’n fijn materiaal is kun je dus ook langer genieten van het textiel wat hiervan gemaakt wordt.
Eigenschappen van polyester kleding
Er wordt vaak gekozen voor een combinatie van polyester met katoen. Dit komt doordat het een kleurvast materiaal. Hiervoor moet de verhouding met andere stoffen zoals wol of katoen minimaal zijn. Daarnaast is het kreukvrij waardoor je het na het wassen gewoon kunt ophangen en daarna kunt opvouwen in de kast. Zo bespaar je op de kosten van een droger, maar ook is het makkelijk dat je niet hoeft te strijken. Het blijft hierdoor heel lang mooi waardoor mensen vaak de kleding jaren dragen. Ook neemt het vocht op waardoor je minder snel een nat shirt hebt. Echter gaat de geur er ook weer inzitten waardoor je het in de zomer vaak eerder moet wassen. Op den duur kan het helaas wel zorgen voor natte en donkere vlekken.
Hoe herken je of het goede kwaliteit polyester is?
Vaak kun je hoogwaardige polyester herkennen aan het feit dat het minder glans heeft als het oude spul. Ook voel je dat het zowel licht als stevig om je lijf zit. Het verschil tussen goedkoop en duur voelt totaal anders aan. Vaak wordt het gemixt met andere stofsoorten, maar polyester blijft in de meeste gevallen overheersen. Dit komt niet alleen door de betaalbare prijs, maar ook door de functionaliteit van deze stof. Ook zie je het aan de afwerking van de kledingstukken die hiervan gemaakt worden. De uitstraling is vaak de reden waarom mensen bepaalde kleding kopen. Met de nieuwste technieken en innovaties is er echt een wereld van verschil te zien.