De stratenmakers van Nederland kunnen niet zonder het juiste gereedschap. In de meeste gevallen hebben zij een bezem bij om het zand tussen de voegen te vegen. Daarnaast hebben zij vaak ook een schop bij voor het afgraven van het gebied wat bestraat moet worden. Tevens hebben ze meestal ook een waterpas nodig om te controleren of alles precies gelijk is. De meeste stratenmakers beschikken ook over een richtijzer waarmee ze de richting van stenen kunnen bijstellen. Wanneer een straat of stoep gerepareerd moet worden hebben ze vaak ook een klinkertrekker bij om de oude stenen ermee uit te halen. Ook hebben zij vaak een tegelklopper wat een beetje lijkt op een hamer om de tegels en stoep vlak te houden. Soms hebben zij zelfs een bandentang bij zich. Hiermee kan 1 persoon kleine en smalle trottoirbanden optillen zonder dat hij of zij hulp nodig heeft.
Trilplaten het onmisbare stratenmakers gereedschap
Een trilplaat is onmisbaar in de collectie van het stratenmakers gereedschap. Je hebt deze zowel met een accu als op de reguliere stroomvoorziening. Het voordeel van een accu is dat je nooit meer de kabel hoeft te verplaatsen of dat er een haspel in de weg staat. De meeste stratenmakers kiezen voor een compact apparaat omdat zij hier het makkelijkste mee uit de voeten kunnen. Echter komt het bij de grote projecten ook wel eens voor dat zij een grotere variant huren of kopen. Door de goede slagkracht gaan de tegels of de stoep niet meer los zitten. Zo voorkomen ze dat de stoep gaat verzakken en dat ze na enkele jaren weer terug moeten komen voor hetzelfde werk.
Tevens is het ook belangrijk om dit te doen voor de veiligheid van de bewoners of werknemers die elke dag over de stoep lopen. Afhankelijk van de motor heeft de trilplaat een bepaalde slagkracht waarmee ze snel of langzaam de tegels goed vast kunnen zetten.
Waarvoor kun je stratenmaker inschakelen?
De stratenmakers worden meestal voor diverse klussen ingeschakeld waarop zij hun gereedschap voorraad moeten aanpassen. Zo kun je ze inhuren voor het bestraten van de tuin of de stoep van de oprit. Echter worden ze ook veel gevraagd voor het bestraten van een tuin of terras. Vaak wordt hierbij dan van verschillende formaten tegels gebruik gemaakt waardoor het echt vakwerk is om dit klusje te klaren. Om het beste resultaat te bereiken kun je beter investeren in de toekomst en een stratenmaker inschakelen. Ook worden ze door gemeenten ingehuurd voor het maken van de stoepen in de buurt, maar ook de welbekende pleintjes. Daarnaast kunnen zij je ook helpen bij het maken van een parkeerplaats. Alles wat je met stenen, stoepen en tegels kunt bedenken kunnen zij het beste en voordeligste voor je doen.
Een klinkertrekker mag niet ontbreken in het stratenmakers gereedschap
De klinkertrekker is misschien wel het meest gebruikte gereedschap onder de stratenmakers. In de meeste gevallen laten mensen namelijk de oude klinkers verwijderen voordat zij een nieuwe indeling maken in de tuin of bij de oprit. Vervolgens gaat de stratenmaker later een pad of indeling aanleggen die jij voor ogen hebt. Ook kan het gebruikt worden voor het repareren van een oprit of ander bestraat gedeelte. Met een klinkertrekker kunnen zij oude stenen eruit halen en eventueel opnieuw terugplaatsen zodat de verzakking niet meer zichtbaar is. In de meeste gevallen wordt er dan wel een nieuwe klinker ingelegd om de stevigheid met zekerheid te kunnen garanderen. Geef altijd goed aan wat de grootte van een project is zodat een stratenmaker daar zijn spullen op kan pakken. Je hebt ze namelijk in verschillende formaten en je wil natuurlijk dat de klus zo snel mogelijk af is.
Stratenmakers met hun bandentang gereedschap
Een veel voorkomend item bij het gereedschap van stratenmakers is een bandentang. Je kunt met een bandentang in je eentje een smalle trottoirband oppakken. Eventueel kun je er ook meerdere kopen zodat je samen met je collega de trottoirbanden oppakt en op de juiste plek kunt leggen. Dit is de laatste tijd een onmisbaar stuk staal geworden in de uitrusting van de stratenmaker. Dat komt doordat je met deze bandentang een goede houding aanneemt waarmee je een overbelasting van de rug kunt voorkomen. Veel mensen onderschatten hoe zwaar dit werk is, maar door de bandentang kunnen de meeste stratenmaker jaren langer doorwerken. Op deze manier kun je dus ook meer klussen aangaan en een leuk pensioen opbouwen. De meeste stratenmakers werken op ZZP basis waardoor elk jaar voor hun telt.
Het specialistische gereedschap wat ze bezitten
De meeste stratenmakers hebben een uitgebreide collectie aan specialistisch gereedschap wat zij bezitten. Een voorbeeld hiervan is de palenrammer die veel gebruikt wordt als zij projecten doen voor mensen die een hek van palen willen hebben in de tuin. Ook hebben ze vaak een afsteekmes bij waarmee ze het plastic of ander materiaal van de hoop stenen af kunnen halen. Tevens maken ze veel gebruik van een trekhaakslot omdat dieven hun kansen schoon zien bij de stratenmakers voor duizenden euro’s aan tools te jatten. Ook hebben ze meestal wel een druksproeier of hogedrukreiniger bij waarmee ze de hele stoep schoon kunnen spuiten. Soms hebben ze ook een stenenklemmer waarmee ze meerdere stenen of tegels tegelijkertijd op kunnen pakken. Dit scheelt tijd en uiteindelijk dus ook weer geld voor de opdrachtgever.
Onderdelen voor het stratenmakers gereedschap
Stratenmakers gebruiken hun gereedschap veelvuldig. Hierdoor komt het regelmatig voor dat er een onderdeel kapot gaat. Zo kan het zijn dat tijdens een klus de houten steel van de schep afbreekt. Hiervoor hoeven zij dan alleen een nieuwe steel te kopen i.p.v. een nieuwe schep. Uiteindelijk scheelt dat aanzienlijk in de kosten waar de klant ook weer van profiteert. Daarnaast kan een klinkertrekker ook bot worden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld nieuwe messen bestellen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de steenschuiver en het richtijzer waarmee ze veel werken. Ook de accu van een trilplaat kan defect raken of gaan lekken. Omdat dit apparaten zijn die meer als 1000 euro kosten kiezen de meeste ondernemers ervoor om gewoon alleen een nieuw accu te bestellen. Daarnaast is dit ook vele malen duurzamer wat vandaag de dag ook belangrijk is.
Werkkleding is een cruciaal onderdeel van het stratenmakers gereedschap
De werkkleding is een van de dingen die veel over het hoofd wordt gezien door klanten in het stratenmakers gereedschap. Dit komt doordat ze hier niet veel bij stil staan. Echter is het voor een stratenmaker belangrijk dat hij goede kniebeschermers heeft. Hij of zij zit namelijk vaak uren op de koude en harde grond waardoor ze eerder spierklachten kunnen krijgen als zij deze niet dragen.
Daarnaast willen ze ook goede kleding hebben voor zowel de zomer als de winter. Dit zorgt ervoor dat ze het niet te koud of te warm hebben, maar draagt ook bij aan de veiligheid. Veelal werken zij door tot in de late uurtjes of ze beginnen vroeg waardoor ze goed op moeten vallen in het donker. Ook dragen ze vaak een stofmasker zodat zij niet al het rondwaaiende zand in hun longen krijgen. Tevens zie je ze vaak ook met een veiligheidsbril werken wanneer ze de stenen slijpen.
Wat zijn de pluspunten van een stratenmaker?
De stratenmakers beschikken altijd over het juiste gereedschap voor het aanleggen tegels en stenen. Dit zijn nogal dure apparaten en vaak gebruik je ze ook nog maar eens 1 keer in je hele leven. Hierdoor wordt het al snel een dure hobby en kun je beter de stratenmaker dit laten doen. Onderaan de streep leveren zij niet alleen beter werk af, maar vaak is het ook nog eens goedkoper qua financiën en tijd. Een goed aangelegde oprit zorgt ervoor dat je ook niet valt wanneer je in het donker loopt. Daarnaast is het ook nog eens beter voor de auto om zo recht mogelijk te staan.