Misschien heb je er wel eens van gehoord of gebruik je het zelf wel, de sarms. Sarms zijn selectieve androgeen receptor modulators, ze hebben hetzelfde effect als dat van androgene geneesmiddelen. Het verschil is dat sarms selectiever zijn dan de androgene geneesmiddelen. Sarms zijn op chemische wijze vergelijkbaar met steroïden. Ze zijn net zo effectief in het verhogen van vetverlies en de spiergroei. De sarms bevatten minder bijwerkingen dan anabole steroïden, dit komt doordat ze selectiever te werk gaan.
Waar komen de sarms vandaan?
Sarms bestaan al voor een redelijk lange periode. Sinds de tweede wereldoorlog bestaan ze, ze zijn ontwikkeld door wijzigingen van het testosteron molecuul. De sarms werden in de jaren veertig gebruikt om osteoporose te behandelen. Daarnaast werden er met sarms ook andere ziekte behandelt zoals kanker en ziekte die tot spier en botverlies leidden. In verhouding tot de jaren veertig zijn er tegenwoordig erg veel verschillende soorten sarms op de markt te vinden. Deze sarms hebben allemaal een alfanumerieke naam, bijvoorbeeld MK-2866. De reden voor deze alfanumerieke naam is dat de farmaceutische marketeers ze nog geen naam hebben gegeven. Ze zijn namelijk medisch nog niet goedgekeurd.
Wat is de werking van sarms?
Om erachter te komen wat de volledige werking is van de sarms is het belangrijk om te weten hoe de hormonen in ons lichaam te werk gaan. In ons lichaam werken de hormonen als een soort boodschappers, ze communiceren met cellen en daarna worden de opdrachten in de cellen uitgevoerd. Androgenen zijn een soort hormonen die ervoor zorgen dat mannelijke kenmerken worden vergroot. Voorbeelden van deze mannelijke kenmerken zijn een verminderd lichaamsvet gehalte, grotere spieren, gezichtshaar en een diepere stem. Testosteron is een voorbeeld van een androgeen.
Hoe voeren androgenen hun functie uit in het lichaam?
Het uitvoeren van de functie van androgeen gaat door middel van verschillende manieren. Zo kunnen androgenen zich om zetten in DHT, ook wel dihydrotestosteron, hormoon en binden ze zich later aan een androgeenreceptor. Ook kunnen de androgenen zich rechtstreeks binden aan androgeenreceptoren in het lichaam. Daarnaast kunnen androgenen zichzelf omzetten in oestrogeen hormoon, vervolgens bindt dit oestrogeen zich aan de oestrogeenreceptor.
Normaal gesproken wordt de productie van androgenen gereguleerd door het lichaam zelf. Zo wordt onbalans voorkomen. Wanneer je begint aan anabole steroïden dan kunnen de cellen overstroomd raken met androgenen. Dit kan er dan weer toe leiden dat de receptoren worden verzadigd. Het effect hiervan is dat de lichaamscellen een bericht ontvangen wat de groei van onder andere spieren in gang zet. Voor sommigen mensen kan dit gezien worden als een groot voordeel
De nadelige bijkomstigheden van het gebruik van steroïden
Echter kan het groeien van de spieren nadelige bijkomstigheden hebben. Sommige van deze bijwerkingen zijn zelfs onomkeerbaar. Een van de omkeerbare bijwerkingen is dat er een lager aantal van spermacellen ontstaat. Daarnaast kan er een verhoogde agressie ontstaan en een verhoogde bloeddruk. Een vette huid en vet haar is een ook nadelig effect van het gebruik van steroïden. Ook kunnen er cysten, acne en testiculaire atrofie ontstaan. Bijwerkingen die onomkeerbaar zijn, zijn gynaecomastie, leverziekte, hartstoornissen en mannelijke kaalheid. Wat ook een belangrijk punt is om te noemen is dat steroïden kunnen leiden tot een verslaving, hierdoor kan het zijn dat gebruikers voor de rest van hun leven deze producten gaan gebruiken.
Vanwege de bovenstaande bijkomstigheden hebben de wetenschappers besloten om met medicijnen te komen die eenzelfde werking hebben als steroïden maar niet leiden tot schade aan iemands gezondheid. Sarms hebben gelukkig dezelfde werking als steroïden doordat ze de androgeenreceptoren stimuleren. Ze stimuleren alleen de bot- en spiercellen, hierdoor hebben de andere lichaamscellen niet de mogelijkheid om te veranderen. Sarms kunnen dit doen omdat ze worden aangetrokken door specifieke weefsels zoals botten en spieren, ze worden dus niet aangetrokken door de hersenen, lever of de prostaat. Ook zetten ze zich niet om in ongewenste moleculen zoals oestrogeen of DHT, die kunnen zorgen voor de ongewenste bijwerkingen.
Voordelen van het gebruik van sarms
Sarms onderdrukken de productie van het natuurlijke testosteron niet. Dit doen gewone steroïden namelijk wel. Hierdoor is het gemakkelijk om te herstellen van de SARM- cyclus. Sarms worden vooral veel gebruikt bij mensen die doen aan bodybuilding. Een ander voordeel van de sarms is dat ze niet leiden tot een vermindering van je libido. Sarms zullen juist eerder je libido verhogen dan verlagen. Wat al bekend is over sarms is dat ze de groei van de spieren zullen stimuleren. Daarnaast zullen ze niet leiden tot bot verspilling, wat bij steroïden wel het geval kan zijn. Sarms bestrijden de spier verspilling, vooral tijdens de snijfase.