Het leren van een nieuwe taal is voor veel mensen een soort onmogelijke droom, die heel spannend blijft. Je wilt het heel graag, maar de praktische aspecten en tijdsinvestering houden je onmiddellijk tegen. Dat is zonde, want er zijn zoveel voordelen aan het spreken van een tweede taal te noemen! In dit artikel gaan we wat dieper in op het leren van een tweede taal. Hopelijk ontstaat er na het lezen wat meer overzicht, en kunnen wij wat angst wegnemen.
Hoe kies ik een taal?
Zoals we al hebben genoemd, kan het best lastig lijken om een nieuwe taal te leren, en zie je overal beren op de weg. Om het te versimpelen, beginnen we helemaal bij het begin: welke talen zou je eigenlijk nog meer willen spreken? En weet je al precies waarom? Misschien wil je wel een nieuwe baan in het buitenland, ga je op een lange reis, of wil je beter kunnen communiceren met wat vrienden. Jouw uiteindelijke doel bepaalt deels hoe gemotiveerd je bent: als je geen persoonlijke connectie met de taal hebt, dan wordt het flink lastig om je echt in te zetten tijdens het leren.
Waar begin ik met leren?
Alle talen zijn van nature ontzettend complex. Dat is een probleem waar je tijdens het leren van een taal nog vaak tegenaan zult lopen! Word dus niet gelijk te overmoedig. Als je na een paar weken al verwacht dat je een boek in jouw extra taal kunt lezen, zul je al snel teleurgesteld raken! Begin juist met het leren van eenvoudige woorden en zinnen. Het is handig om woorden te leren die je in normale dagelijkse situaties kunt gebruiken. Denk hierbij aan iets kunnen bestellen in een café, of aan iemand kunnen vragen hoe ze heten en hoe het met ze gaat.
Wat werkt voor mij?
Naast zelf aan de slag te gaan met wat basiswoorden, is het ook verstandig om op zoek te gaan naar een leermethode die goed voor jou werkt. Dit kunnen bijvoorbeeld lesboeken, taalgroepjes, of een app zijn. Ook zijn online taalcursussen, zoals die van https://www.ste.nl/ heel populair. Er zijn zelfs speciale cursussen voor verschillende doelen, zoals voor zakelijk gebruik of reizen. Kies een cursus die bij jouw doel past, zodat je de kennis vergaard die je nodig hebt. Welke methode je ook kiest, vergeet niet om kleine doelen voor jezelf te stellen, en vier je succesmomenten. Dit houdt je gemotiveerd voor de lange weg die nog gaat komen.
Blijven volhouden!
Het leren van een nieuwe taal kost tijd en geduld. Soms kan het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven, vooral als je het gevoel hebt dat je geen vooruitgang maakt. De meeste mensen stoppen na zo’n moment in een keer, en laten het voor wat het is. Om deze taal burn-out te voorkomen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een groep die je gemotiveerd kan houden. Zoek een taalmaatje op, of volg wekelijkse lessen in een online classroom. Het zou zonde zijn als al je werk voor niets was!